Klik her for at søge.
English version Sitemap Print
 

Bent Exner

 
 
Fra streng geometri til sjælens biksemad
Bent Exners smykke- og kirkekunst i Vendsyssel Kunstmuseums samling


Fernisering fredag d. 24. april klokken 15.00 – 17.00. Udstillingen vises frem til d. 27. september.

”Jeg arbejder med to sider — den ene, hvor jeg vælger geometriske former, som ikke er mine egne, men som jeg dyrker. Den anden side er min egen sjæls biksemad. Her samler jeg, hvad der er godt og skidt i livet i en dialog mellem mørke og lys, mellem kaos og kontrol.”
Ordene er unikaguldsmeden Bent Exners. De lægger titel til Vendsyssel Kunstmuseums sommerudstilling ’Fra streng geometri til sjælens biksemad’. Udstillingen præsenterer museets nye specialsamling af Bent Exners guldsmedekunst, som hans arvinger har skænket til museet. Samlingen omfatter værker fra hele Bent Exners virke, og den er således en uvurderlig styrkelse af Vendsyssel Kunstmuseums samling af Exners kunst. Med de mange nye værker, bl.a. over 230 smykker og 1.000 skitser, kan museet nu præsentere hele Bent Exners kunstneriske udvikling i smykker og kirkekunst. Fra et strengt geometrisk formsprog over et landskabsinspireret udtryk til den fritvoksende, organiske fabulering i ædle metaller og stene, som han selv refererede til som ”sjælens biksemad”.

Bent Exner skabte sine første guldsmedearbejder i midten af 1950’erne, og hans sidste arbejder blev færdiggjorte i 2006. Han var en af Danmarks mest anerkendte og fornyende unikaguldsmede, kendt for sin kompromisløse, håndværksmæssige standard og for værkernes originale, kunstneriske kvalitet. Hans ekstravagante ringe, vedhæng og armbånd i guld, sølv og ædelstene overskred smykkets traditionelle brugs- og dekorative funktion, akkurat som hans kirkekunst nyfortolkede de kristne symboler i et moderne formsprog og materialevalg.
Exner søgte livet igennem at udtrykke etiske og religiøse holdninger i både smykker og kirkekunst. Han fandt derfor større samklang med billedkunsten end med de skiftende modeluner, der gennem årene har præget dansk smykkehåndværk.

’Fra streng geometri til sjælens biksemad’ viser derfor Bent Exners smykker, kirkekunst, skitser og billedkunstneriske eksperimenter sammen med malerier, skulpturer og kunsthåndværk fra museets samling. Ophængningen belyser derved kunstnerens grænseoverskridende fusion af håndværk, kunsthåndværk og billedkunst.
I forbindelse med udstillingen udgives bogen ”Fra streng geometri til sjælens biksemad”. Den fremlægger den nye forskning, som ligger til grund for udstillingen.
Forskning, udstilling og bog har modtaget støtte fra Kulturarvsstyrelsen, Højesteretssagfører C.L. Davids Legat for Slægt og Venner samt fra fotografen Svend Thomsens arvinger.

Mag.art. Anne Lie Stokbro viser om i udstillingen søndag den 17. maj kl. 14.00.

Kontaktpersoner
Museumsdirektør Marianne Ilkjær – mi@vkm.dk eller tlf. 98 96 43 27
Projektforsker Anne Lie Stokbro – als@vkm.dk eller tlf. 98 92 41 33
sitelist.html